Geschubd

Nederlandse naam: Microgekko

Latijnse naam: Tropiocolotes steudneri

Herkomst: Algerije, Egypte, Noord  Soedan en Zuidoost  Libië                   

Biotoop: Woestijn dieren

Beschrijving:

Ze worden ongeveer 6 cm inclusief staart, waarbij de staart bijna even lang is als het lichaam. De staart kan losgelaten worden als de staart vast zou komen te zitten, zo kunnen ze alsnog ontvluchten. Het verschil tussen man en vrouw is moeilijk te zien bij microgekkos, het beste is om een groepje te kopen.

Huisvesting:

Tripiocolotes steudneri zijn zowel klimmers als bodembewoners, dus moet het terrarium een redelijk bodemoppervlak hebben, maar ook een redelijke hoogte. Een terrarium van 40x40x40 volstaat voor een trio, maar het best is als er zij- en achterwanden inzitten. Zorg voor voldoende schuilplaatsen in het terrarium, hiervoor kun je gestapelde stenen, holle boomstronken  gebruiken. Als bodembedekker kun je het best 4 cm zand gebruiken, aangezien de dieren soms graven. Hiervoor bestaat er termietenzand, waar ze hun gangen in kunnen bouwen. Zorg wel dat het terrarium ontsnappingsvrij is, want het zijn zéér kleine dieren. Soms kunnen ze uit het kleinste kiertje. Zodat de dieren ook af en toe kunnen drinken plaats je best een flesdopje met water in het terrarium. 

Temperatuur en luchtvochtigheid:

Overdag zou de temperatuur rond de 30°C moeten zijn. s Nachts rond de 22°C. Om de luchtvochtigheid op peil te houden kun je af en toe eens sproeien, 2 maal per week (lichtjes). Maar sproei zeker niet op de dieren.

Voedsel:

Als voedsel voor de dieren kun je het best kleine geleedpotigen voeren, bijvoorbeeld: fruitvliegen, kleine stofkrekels, kleine spinnetjes. Bepoeder bij het voeren de voedseldieren met calcium (verkrijgbaar bij de meeste reptielenwinkels). 

Kweek:

Het kweekseizoen gaat van ongeveer februari tot oktober, na een winterrust.  De vrouwen kunnen het sperma van de man voor een langere tijd opslaan, dus één maal paren kan volstaan voor een héél seizoen bevruchte eitjes. De eitjes kunnen gewoon in het terrarium uitgebroed worden. Meestal vallen de ouderdieren de jongen niet aan.

Met dank aan Cluze®

Gelieve geen fotos over te nemen zonder toestemming.

This free website was made using Yola.

No coding skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola